3. Col de la Bonnette

De col de La Bonette heet de hoogste col van Europa te zijn. Dat is niet helemaal waar, want verschillende cols zijn hoger, en de echte Col de la Bonette is 'maar' op 2715 meter. Het zijn de laatste meters naar de Cime de la Bonette die extreem steil zijn en deze top hoger dan 2800 meter maakt! Maar het doet deze col te kort om hem zo ontkennend en negatief in te leiden. Want de la Bonette is een fantastische col, een spektakel om te beklimmen en een col waar je helemaal 'dood kunt gaan'. Vooral de laatste meters, na de echte col, moet je er even uitpersen, tegen de 15% De ideale top voor punchers met uithoudingsvermogen.....

De Col de la Bonette is wel de hoogste col die ooit in de Tour de France heeft gezeten. Maar laten we de wedstrijd van 'de hoogste' maar even laten voor wat het is. Want de Col de la Bonette is ook zonder het predicaat 'de hoogste' een fantastische beklimming. Ten eerste is er het natuurschoon, de col loopt door het Nationale Parc van de Mercantour, een van de wildste plaatsen in Frankrijk. Hier leven wolven, lynxen en vele andere beesten in relatieve rust. Maar dat is niet alles. Je zou eigenlijk verwachten dat deze col, die midden in zo'n natuurgebied loopt van een slechte kwaliteit is. Natuurlijk is het geen snelweg, maar de weg is erg goed! Dus je kunt hier zonder problemen je dure carbonfiets over het asfalt sturen, want het zal niet op deze klim zijn dat je je fiets beschadigt.

Op 8 kilometer van de top ligt een verlaten kazerne van de Franse berg-legereenheid de Chasseurs Alpins. Een spookstad. Ooit was het idee om hier een toeristisch park van te maken, maar dat is (gelukkig) nooit doorgegaan. Een mysterieuze sfeer geeft dit wel.

De klim is lang, ondanks dat de klim nergens echt extreem steil is, is de klim over de hele lengte zwaar. Je hebt nergens rust en de stijgingspercentages schommelen behoorlijk zodat je hard moet werken om in een goed ritme te blijven. Let op deze klim ook op het temperatuurverschil. In het dal kan erg warm zijn terwijl het op de top bijna vriest.

Tekst: Klimtijd.nl

Col de la Bonette

×